Kuchnia pełna niespodzianek

Sprawy nie związane z zespołem

Moderatorzy: Nemo, Małgorzata, Cień Anioła, Adrian-LZY, Dagmara

Awatar użytkownika
Paula_Jestem
Członek FFC
Posty: 3745
Rejestracja: 25 sie 2002, 0:19
Lokalizacja: dolnyśląsk

Postautor: Paula_Jestem » 08 sty 2006, 22:59

Wstyd sie przyznać, ale ja nie potrafie gotować, więc nie podrzuce Wam żadnego przepisu. Jedyne co do tej pory potrafie zrobić to herbate,zupki chińskie i kisiel instant :P a na to przepis raczej jest Wam znany, więc nie bede sie wygłupiać :wink:
"Dzień jak codzień a wszystko zmienił"
Awatar użytkownika
Dagmara
Posty: 6366
Rejestracja: 08 wrz 2002, 1:11
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Dagmara » 08 sty 2006, 23:03

Lubię gotować :). Część z przepisami, część już na wyczucie. Jeszcze nikt się nie zatruł a i czasem zdarza mi się usłyszec prośbę o dokładkę.. ;>
ally
Zarząd FFC
Posty: 3301
Rejestracja: 23 maja 2002, 23:07
Lokalizacja: trzebinia

Postautor: ally » 08 sty 2006, 23:21

no to pochwal sie przepisem na swoje danie popisowe ;) (yy... dziwne to zdanie :lol: )
Awatar użytkownika
Dagmara
Posty: 6366
Rejestracja: 08 wrz 2002, 1:11
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Dagmara » 08 sty 2006, 23:33

Może jutro 8)
isko_:)
Członek FFC
Posty: 674
Rejestracja: 30 gru 2004, 13:55
Lokalizacja: Tarnów

Postautor: isko_:) » 09 sty 2006, 18:12

to może ja zaproponuję chleb zamoczony w jajku :D może to byćśniadanie lub kolacja lub jak kto woli :P otóż: dwa jajka ubijamy z odrobiną mleka soli i pieprzu i po prostu zamaczamy w tym kromkę chcleba. smażymy na oleju :P
Ska ska, ska skaranie,
Skaranie boskie z tym drogi panie!
Awatar użytkownika
Nietoperzyca
Posty: 1597
Rejestracja: 30 sie 2005, 20:40
Lokalizacja: Miasto biznesu i seksu. "Niech się walą Ci, co nie znają Pidżamy!" - Małgoś.
Kontaktowanie:

Postautor: Nietoperzyca » 09 sty 2006, 19:52

isko, ja mam podobny przepis, tylko że ten chleb robie na słodko, nie dodaje przypraw tylko na koniec posypuje cukrem albo mozna czyms posmarować :P
Obrazek
Awatar użytkownika
po prostu ja
Posty: 1375
Rejestracja: 07 gru 2002, 3:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: po prostu ja » 10 sty 2006, 20:13

ja ostatnio wykorzystalam przepisik z ebooka. taka sobie zakąska, wychodzi dość drogo, ale warto spróbować. naprawdę pycha.

koreczki z serka camembert z owocami.

potrzebny nam jest serek camembert, bułka tarta, jajko, ananas z puszki i żurawina (niekoniecznie, bo dosć trudno dostać. ale idzie kupić serek camembert do smażenia z żurawiną w opakowaniu) . no i wykalaczki. opcjonalnie oliwki.

kroimy krążki sera na połówki, a potem każdą połówke jeszcze w ćwiartki. z jednego krążka wychodzi nam w ten sposób 8 "ząbków" sera. jajko wybijamy na talerzyk, bełtamy lekko, na drugi talerzyk bułka tarta. obtaczamy kawalki sera najpierw w jajku, potem w bułce tartej i na gorący olej. (dlaczego wląściwie tłumaczę rzeczy oczywiste? ;) ) te usmażone kawałki sera smarujemy dość grubo żurawiną, nabijamy na wykałaczkę razem z kawalkiem ananasa lub z oliwką... i jemy najlepiej na ciepło ;) idealne pod czerwne wino.
Obrazek
marigell
Posty: 2569
Rejestracja: 22 kwie 2002, 9:54

Postautor: marigell » 10 sty 2006, 22:33

po prostu ja pisze:i żurawina (niekoniecznie, bo dosć trudno dostać. .

eee .... w każdym sklepie żurawina jest ... no przynajmiej u mnie :mrgreen:
Smażony syr to oczywiście w Trincu najlepszy :D

Ja jadam ser tez z majonezem :D ... z ananasem jeszcze nie probowałam ;-) camembert albo zwykły żółty smażony w bułce też pycha jest ... 8)
Obrazek
ally
Zarząd FFC
Posty: 3301
Rejestracja: 23 maja 2002, 23:07
Lokalizacja: trzebinia

Postautor: ally » 10 sty 2006, 22:48

isko_:) pisze:to może ja zaproponuję chleb zamoczony w jajku :D


cos podobnego: tosty francuskie.
2 jajka + troche mleka + wegeta. rozbyrdujemy ( :P ) to razem, moczymy w tym chleb i na patelnie :P jak juz smazymy druga strone, to mozna posypac startym serem zoltym, a na koniec polac ketchupem. niezle nawet ;)
Awatar użytkownika
Emanuelnoire
Posty: 2058
Rejestracja: 20 lut 2005, 9:12
Lokalizacja: Szczecin/ Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Emanuelnoire » 11 sty 2006, 9:26

Schabowy inaczej XD

Smazymy minimum dwa kotlety schabowe( kto umie, to umie :lol: :lol: ).
Nastepnie bierzemy ser np. Gouda, najlepiej w plasterkach ( choc jak kto woli moze byc tarty )
Kładziemy owy ser na jednym kotlecie. Dodajemy, pomidory, pieczarki ( co kto lubi), troszke soli, jakies przyprawy. Potem, przykrywamy "mieszanke", drugim kotletem i smazymy do 10 min.
Pysznosci 8) ( mimo iz zadko jem mięcho :twisted: )
Cosmic Love
Awatar użytkownika
mar-r
Posty: 4485
Rejestracja: 04 maja 2003, 18:11
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: mar-r » 15 sty 2006, 12:39

Składniki:
- 3 woreczki ryżu długoziarnistego,
- 3 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 1 por,
- 1/2 popryki czerwonej,
- 1/2 papryki żółtej,
- puszka zielonego groszku,
- ok. 300-400 g piersi kurczaka,
- olej do smażenia,
- biały pieprz, curry, słodka i ostra zmielona papryka.

Jak przyrządzić?
Na rozgrzanym oleju podsmaż startą marchewkę, seler, pietruszkę.Zdejmij warzywa z patelni. Następnie podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę oraz por; zdejmij warzywa z patelni.Podsmaż ryż ( jeszcze nie gotowany,po prostu "surowy") z curry, szczyptą pieprzu.Pokroj w kostkę piersi z kurczaka, podsmaż na patelni z papryką, curry. Do dużego garnka wrzuć podsmażone warzywa i ryż, piersi z kurczaka, wodę, kostkę rosołową oraz przyprawy.Gotować do momentu aż ryż zmięknie.Kilka minut przed końcem gotowania dodać groszek zielony(ale niekoniecznie).

Całość zawijamy w garnku w kołdrę i wkładamy do pojemnika na pościel w łóżku na 2 godziny. I risotto dla 4 osób jest :)
Podobno są granice głupoty - to nieprawda
Awatar użytkownika
mar-r
Posty: 4485
Rejestracja: 04 maja 2003, 18:11
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: mar-r » 19 sty 2006, 17:21

Dzisiaj wypróbowane, pierwszy raz robiłem ale wyszło świetnie :

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13884.html
Podobno są granice głupoty - to nieprawda
Awatar użytkownika
Malvina
Członek FFC
Posty: 1242
Rejestracja: 31 sie 2002, 18:56
Kontaktowanie:

Postautor: Malvina » 19 sty 2006, 17:24

Ech, a ja sie ostatnio do wafli ryżowych ograniczam...
Awatar użytkownika
Nietoperzyca
Posty: 1597
Rejestracja: 30 sie 2005, 20:40
Lokalizacja: Miasto biznesu i seksu. "Niech się walą Ci, co nie znają Pidżamy!" - Małgoś.
Kontaktowanie:

Postautor: Nietoperzyca » 19 sty 2006, 17:28

Nawet smacznie się zapowiada, musze kiedyś spróbować :)
Obrazek
Awatar użytkownika
po prostu ja
Posty: 1375
Rejestracja: 07 gru 2002, 3:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: po prostu ja » 19 sty 2006, 20:23

żadnego szpinaku. nie i koniec :)
Obrazek

Wróć do „Różne czyli Inne”