Kuchnia pełna niespodzianek

Sprawy nie związane z zespołem

Moderatorzy: Nemo, Małgorzata, Cień Anioła, Adrian-LZY, Dagmara

Awatar użytkownika
mar-r
Posty: 4485
Rejestracja: 04 maja 2003, 18:11
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: mar-r » 17 lut 2006, 17:50

Dziś prościactwo ale pyszne.
Kładziemy białą kiełbase na patelnie i zalewamy do połowy wodą. Gotujemy. Kiedy wody bedzie już naprawde mało wlewamy olej. Powienien on sie "wymieszać" z woda, która w końcu wyparuje i kiełbasa zacznie sie smazyc. Kiedy sie juz odpowiednio zarumieni zmniejszamy ognień i dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Smazymy aż sie czosnek delikatnie zbrazowieje. I gotowe.
Serio jestem pod wrażeniem
Podobno są granice głupoty - to nieprawda
Awatar użytkownika
Dagmara
Posty: 6366
Rejestracja: 08 wrz 2002, 1:11
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Dagmara » 17 lut 2006, 19:51

Nie znosze kiełbasy (szczególnie białej) i czosnku :P
Awatar użytkownika
po prostu ja
Posty: 1375
Rejestracja: 07 gru 2002, 3:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: po prostu ja » 17 lut 2006, 20:23

biała kiełbasa bleeee...... ale czosnek jak najbardziej ok :)

a jakies zjadliwe przepisy na mieso? ale dobre jakieś... bo sie okazało, ze mam anemie i muszę mięso jeść :cry:
Obrazek
ally
Zarząd FFC
Posty: 3301
Rejestracja: 23 maja 2002, 23:07
Lokalizacja: trzebinia

Postautor: ally » 17 lut 2006, 22:51

przepis na pyszny sos (np. do kebaba lub chociazby plackow ziemniaczanych... wg wlasnego uznania ;) )
smietane mieszamy z majonezem (przewaga majonezu :P )
dodajemy czosnek, oregano i suszony koperek
miksujemy (polecam do tego Magic Bulleta :D )
palce lizac :P
Awatar użytkownika
mar-r
Posty: 4485
Rejestracja: 04 maja 2003, 18:11
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: mar-r » 18 lut 2006, 6:39

Cebulę kroisz w plastry i smażysz, do tego mieszanka warzywna wiosenna Hortexu i mięsko pokrojone w kostkę w pieprzu i papryce i duszisz pod przykryciem. Ja robiłem wątróbkę ale kurczak albo schab spoko.
Podobno są granice głupoty - to nieprawda
Awatar użytkownika
kamilka.kamila
Członek FFC
Posty: 1308
Rejestracja: 26 lip 2005, 18:09
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: kamilka.kamila » 18 lut 2006, 13:18

mar-r pisze:Cebulę kroisz w plastry i smażysz, do tego mieszanka warzywna wiosenna Hortexu i mięsko pokrojone w kostkę w pieprzu i papryce i duszisz pod przykryciem. Ja robiłem wątróbkę ale kurczak albo schab spoko.

A bez mięsa też jest dobre :P :P :P :P
Awatar użytkownika
taodmisia
Członek FFC
Posty: 1632
Rejestracja: 17 lip 2003, 21:45
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: taodmisia » 21 lut 2006, 8:01

Ja wole piec ciasta :) Zdarza mi się to ostatnio co piątek :) Ostatniego Benek próbował-żyje- znaczy jest zjadliwe :)
...:::Ubierała się na czarno i lubiła spiewac:::...
...:::Kochała się w kwiatach, motylach i drzewach:::...
Awatar użytkownika
mar-r
Posty: 4485
Rejestracja: 04 maja 2003, 18:11
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: mar-r » 21 lut 2006, 14:51

Dzisiaj śledzie w miodzie, curry, majonezie, jogurcie, musztardzie i z rodzynkami uczyniłem. Jak więcej nic nie napiszę to znaczy że umarłem :D
Podobno są granice głupoty - to nieprawda
Awatar użytkownika
po prostu ja
Posty: 1375
Rejestracja: 07 gru 2002, 3:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: po prostu ja » 23 lut 2006, 12:03

Najlpesza na swiecie zupa cebulowa.

3 duże cebule
masełka trochę
pół łyżeczki cukru
2 łyżki mąki
półtorej litra jakiegoś rosołu, wywaru warzywnego czy rozpuszczonej kostki rosołowej w wodzie
grzanki - najlepiej zrobić samemu podsuszasjąc pokrojoną w kostkę bulkę w piekarniku
tarty ser
gałka muszkatołowa koniecznie i inne przyprawy wedle uznania.


cebule kroimy w drobną kosteczkę, smazymy na maselku aż się zeszkli. dodajemy pół łyżeczki cukru, smażymy, dodajemy mąkę, smażymy. mieszać ciągle bo uwielbia się przypalać ;) wrzucamy cebulę do wywaru, rosołu czy co tam mamy, gotujemy przez chwilkę, doprawiamy. gałka musi być koniecznie, bez niej nie ma smaku :) a reszta przypraw wg uznania, ale raczej dość sporo, bo inaczej zupa będzie słodka ;)

do talerza wsypujemy grzaneczki, nalewamy zupki, posypujemy tartym serkiem. i jemy ;)

przeis może dziwny ale naprawdę smaczne. i niedrogie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
po prostu ja
Posty: 1375
Rejestracja: 07 gru 2002, 3:10
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: po prostu ja » 23 lut 2006, 12:05

ally pisze:przepis na pyszny sos (np. do kebaba lub chociazby plackow ziemniaczanych... wg wlasnego uznania ;) )
smietane mieszamy z majonezem (przewaga majonezu :P )
dodajemy czosnek, oregano i suszony koperek
miksujemy (polecam do tego Magic Bulleta :D )
palce lizac :P


a oregano musi być świeze czy z suszonym też da sie zjeść? ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
śmiech_przez_łzy
Posty: 1280
Rejestracja: 14 kwie 2004, 13:57
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontaktowanie:

Postautor: śmiech_przez_łzy » 23 lut 2006, 20:02

Ma ktoś wypróbowany przepis na lasagne?
Pilnie potrzebuję na jutro ;)
ally
Zarząd FFC
Posty: 3301
Rejestracja: 23 maja 2002, 23:07
Lokalizacja: trzebinia

Postautor: ally » 23 lut 2006, 20:51

Ania - ja uzywam tylko suszonego oregano ;)
Awatar użytkownika
mar-r
Posty: 4485
Rejestracja: 04 maja 2003, 18:11
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: mar-r » 23 lut 2006, 22:28

Nie mogę się zabrać za lasagne, ale na tej stronce gdzie podawałem linka do przepisu na ravioli jest kilka ciekawych.

No a od biedy zróbcie coś stąd:
http://survival.strefa.pl/przepisyr.htm
Podobno są granice głupoty - to nieprawda
Awatar użytkownika
śmiech_przez_łzy
Posty: 1280
Rejestracja: 14 kwie 2004, 13:57
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontaktowanie:

Postautor: śmiech_przez_łzy » 24 lut 2006, 9:30

mar-r pisze:Nie mogę się zabrać za lasagne, ale na tej stronce gdzie podawałem linka do przepisu na ravioli jest kilka ciekawych.


No tak Mareczku, tyle, że albo przepis jest za mało interesujący, albo interesujący, lecz drogo wychodzi ;)
Ale trudno - dzięki za chęci ;)
I tak to nie ja mam zamiar się za to zabrać, tylko mój mężczyzna ;)
Awatar użytkownika
taodmisia
Członek FFC
Posty: 1632
Rejestracja: 17 lip 2003, 21:45
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: taodmisia » 24 lut 2006, 10:58

http://k20.kuchniaonline.pl/index.php?r ... =1&nr53=69

Tu sa fajne przepisy, już sporo z tego zrobiłam :)
...:::Ubierała się na czarno i lubiła spiewac:::...
...:::Kochała się w kwiatach, motylach i drzewach:::...

Wróć do „Różne czyli Inne”