Kuchnia pełna niespodzianek

Sprawy nie związane z zespołem

Moderatorzy: Nemo, Małgorzata, Cień Anioła, Adrian-LZY, Dagmara

Awatar użytkownika
kamilka.kamila
Członek FFC
Posty: 1308
Rejestracja: 26 lip 2005, 18:09
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: kamilka.kamila » 24 lut 2006, 17:37

TA_od_misia pisze:Ja wole piec ciasta :) Zdarza mi się to ostatnio co piątek :) Ostatniego Benek próbował-żyje- znaczy jest zjadliwe :)




Jak tak pitrasisz w kuchni to możesz mi upiec jakieś ciastko bo moja mamusia coś ostatnio o mnie nie dba :D :D :D :D
Awatar użytkownika
taodmisia
Członek FFC
Posty: 1632
Rejestracja: 17 lip 2003, 21:45
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: taodmisia » 25 lut 2006, 8:19

Wczoraj zrobiłam jabłecznik jak chcesz to wpadnij :)
...:::Ubierała się na czarno i lubiła spiewac:::...
...:::Kochała się w kwiatach, motylach i drzewach:::...
Awatar użytkownika
mar-r
Posty: 4485
Rejestracja: 04 maja 2003, 18:11
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: mar-r » 19 lis 2006, 21:33

Przepis z forum Pidżamy :
Ja wam moi mili polecam kupić:
Paczkę żelkek
Mleko
Kechup
Ocet
i
Paluszki Rybne kapitana iglo.
Dla prawdziwych smakoszy można jeszcze dokupić
dwa bakłażany ,
i 3 paczki Sketelsów( mozna mentosow, ale koniecznie owocowych)
Zaczynamy:
Po pierwsze: Otworzyć Ocet i łyknąć sobie kilka mega łyków. Ok. Po tym zasztrzyku smaku jesteśmy przygotowani, że wszystko co weźmiemy do ust bedzie smakować jak niebioso albo Raisso.
Otwieramy mikser i wsypujemy paluszki rybne kapitana iglo broń boże nie rozmrozić. Kiedy paluszki rybne są już na miejscu wsypujemy paczuszkę żelków, dla smakoszy mentosów lub sketesów. . Ok. Mamy.
Po drugie: Włączamy mikser upewniając się, że nasze paluchy są jeszcze w środku. Żart kurfa żart! Mam nadzieje, że nie robicie tego na bieżąco. Kiedy Kapitan Iglo sie miksuje możemy iść obejrzeć jak Roman sie wysila na wspolnej.
Wracamy po serialu. Jak ktoś nie lubie Romana, może oglądać Ibisza. Jego to wszyscy lubią, więc sprawe mamy z głowy.
Stoimy tak przed zmiksowanym jedzeniem i nie myślimy za dużo tylko łapiemy za szklankę i wlewamy do niej połowe Ketchupiku i połowę mleka. Łyżekczką mieszamy. Mamy już sosik gotowy.
Po trzecie: Przecinamy bakłażanika na pół. Nożykiem odcinamy wewnętrznie miąższ od skórki, który potem wydłubujemy. Powinny nam zostać takie stateczki. Nalewamy wody do wanny i wrzucamy bakłażana, który wnętrzności ma wydłubane. Jesli zatonął powtarzamy czynnosc wydłubywania z kolejnego bakłażana. Ma pływać kurfa. Jak pływa znaczy, że jestesmy na dobrej drodze do pysznosci. Robimy przerwe na łyk octu. MNiach.
Po czwarte: OK. wyciągamy z miksera teraz farsz. najlepiej nie wyłączać go. Niech chodzi. Będzie taka zręcznościówka. Kiedy uda nam się go wyjąć zawartość nakładamy do naszych stateczków. Jeszcze chwila i bedzie jedzonko. Nie ma sie co niecierpliwic. Kiedy mamy już wypełnione miseczki bakłażonowe nazywane inaczej stateczkami polewamy je naszym sosikiem, który powinien mieć kolor różowy. Dobrze. Udało się.
Łyk Octu i przystępujemy do konsumpcji "Wesołego Krasnala". Sprawa prosta jak drut, pyszna jak serek spod cygańskiej pachy. Polecam wszystkim osobom, które mają wysublimowane podniebienia.
Podobno są granice głupoty - to nieprawda
Awatar użytkownika
mar-r
Posty: 4485
Rejestracja: 04 maja 2003, 18:11
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: mar-r » 28 lis 2008, 16:10

Troszku ostatnio wróciłem do gotowania. Rewelacja mi dziś wyszła.
Zwie się to robaki :P
Składniki:
2 piersi z kurczaka, 250 ml piwa(pół butelki), 1 jajko, mąka - ok. 1,5 szkl., szczypta soli, olej, vegeta, pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w paseczki (ok. 2 cm szer. na 7 cm długie - tak na oko), przyprawić mięso vegetą i pieprzem. Przygotować ciasto piwne: wymieszać piwo z mąką, solą i jajkiem (tak jak ciasto naleśnikowe, tylko z piwem). Ciasto powinno byc gęste. Następnie w patelni rozgrzać olej. Kawałki piersi moczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju aż będą lekko brązowe.

Do tego sos czosnkowy:

1 duży jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
5-8 ząbków czosnku
1 łyżka ketchupu
sól,ostra papryka,woda
Jogurt wymieszac z majonezem.Czosnek obrać i wycisnąc. Dodać sól, papryke,ketchup i troszke wody!

I surówka wedle uznania - ja zrobiłem z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, papryki i polałem sosem vinegret (3 łyżki oleju, łyżka octu, troszku gorącej wody, sól, pieprz i cukier)

Fantastico - raz, że wygląda jak owoce morza, dwa, że mięso jest tak delikatne i miękkie jak bym sobie w życiu nie wymarzył.
Podobno są granice głupoty - to nieprawda
Awatar użytkownika
sylwiak
Członek FFC
Posty: 5315
Rejestracja: 29 cze 2003, 17:28
Lokalizacja: Londyn / Katowice

Postautor: sylwiak » 28 lis 2008, 21:21

Ato ja jutro to sobie chyba zrobię.. :)

O ile przeżyje pobyt w szkole :D
tel. 794-968-977
Myspace :-) Last.fm :-) Facebook
o-lk-a
Posty: 928
Rejestracja: 10 maja 2008, 18:06

Postautor: o-lk-a » 29 lis 2008, 12:34

Może być smacznie;) Czyli już wiem, co będę w niedzielę na obiadek jadła.

Jak mi nie będzie smakowało, to zwalam na Ciebie:P
Awatar użytkownika
mar-r
Posty: 4485
Rejestracja: 04 maja 2003, 18:11
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: mar-r » 29 lis 2008, 13:23

Możesz zaufać. Gotować akurat umiem i lubię.
Wrzucę Wam jeszcze zajefajny przepis na kurczaka.
Genialnie prosty.
Bierzemy kurę w całości. Bierzemy brytfannę. Do brytfanny wsypujemy 1 kg soli. Kładziemy na tym kuraka. Zamykamy brytfannę. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy.
Wsio.
Wychodzi przesmaczny kurczak jak z grilla ino nie tłusty.

PS: nie podlewać niczym przypadkiem. Sół chłonie tłuszcz, i tak ma być.
Podobno są granice głupoty - to nieprawda
Awatar użytkownika
sylwiak
Członek FFC
Posty: 5315
Rejestracja: 29 cze 2003, 17:28
Lokalizacja: Londyn / Katowice

Postautor: sylwiak » 29 lis 2008, 13:28

Ja dzisiaj na obiadek robię Warzywa na patelnię z kurczakiem w przyprawie gyros-kebab, pieczarkami... no i startym serem :D

Ja mam dziwne dania :P
tel. 794-968-977
Myspace :-) Last.fm :-) Facebook
Awatar użytkownika
__daria__a
Posty: 4590
Rejestracja: 20 gru 2003, 18:46
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: __daria__a » 29 lis 2008, 13:29

A po polsku?
Awatar użytkownika
sylwiak
Członek FFC
Posty: 5315
Rejestracja: 29 cze 2003, 17:28
Lokalizacja: Londyn / Katowice

Postautor: sylwiak » 29 lis 2008, 13:32

Co po polsku? :D
tel. 794-968-977
Myspace :-) Last.fm :-) Facebook
Awatar użytkownika
Dagmara
Posty: 6366
Rejestracja: 08 wrz 2002, 1:11
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Dagmara » 29 lis 2008, 13:40

__daria__a pisze:A po polsku?

Biedna, ograniczona Dasza....
:twisted:
Awatar użytkownika
mar-r
Posty: 4485
Rejestracja: 04 maja 2003, 18:11
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: mar-r » 29 lis 2008, 13:47

hihihi :twisted:

A propos, ktoś mi wyjaśni czym się różni kebab od kebapu. Bo u nas naprzemiennie występuje.
Podobno są granice głupoty - to nieprawda
Awatar użytkownika
Cień Anioła
Członek FFC
Posty: 5294
Rejestracja: 09 sie 2002, 4:46
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Cień Anioła » 29 lis 2008, 14:39

literką :twisted:
a tak faktycznie to chyba niczym, kiedyś u nas wyłącznie był kebab, a na śląsku kebap. składem chyba się nie różni.
Awatar użytkownika
__daria__a
Posty: 4590
Rejestracja: 20 gru 2003, 18:46
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: __daria__a » 29 lis 2008, 14:46

Pisownią.
Po polsku... jaki obiad robisz?
Jadalny? :twisted:
Tatia...pozdrawiam ja Cię:*
Awatar użytkownika
sylwiak
Członek FFC
Posty: 5315
Rejestracja: 29 cze 2003, 17:28
Lokalizacja: Londyn / Katowice

Postautor: sylwiak » 29 lis 2008, 15:02

__daria__a pisze:
Po polsku... jaki obiad robisz?
Jadalny? :twisted:


Zawsze robię jadalny :D:D
skoro jeszcze żyję.. ;)

Właśnie zjadłam... pyszny był :D

A kebap to podróba kebabu :D
tel. 794-968-977
Myspace :-) Last.fm :-) Facebook

Wróć do „Różne czyli Inne”