I co jeszcze?????
Moderatorzy: Nemo, Małgorzata, Cień Anioła, Adrian-LZY, Dagmara
- Cień Anioła
- Członek FFC
Gwiezdny
Wysłany: Wto Maj 04, 2004 23:31 Temat postu: Black Metal
--------------------------------------------------------------------------------
NIe znalazlem tematkow dotyczacych tej muzyki, lub dotyczacych jedynie pobierznie.
Jesli ktos uwarza sie ze metalowca i uwaza ze lubi taka muze, zapraszam do wymiany zdan.
Na poczatek: kapela ktora wg ciebie "kopie dupe" ??
Wysłany: Wto Maj 04, 2004 23:31 Temat postu: Black Metal
--------------------------------------------------------------------------------
NIe znalazlem tematkow dotyczacych tej muzyki, lub dotyczacych jedynie pobierznie.
Jesli ktos uwarza sie ze metalowca i uwaza ze lubi taka muze, zapraszam do wymiany zdan.
Gwiezdny pisze:Jesli ktos uwarza sie ze metalowca i uwaza ze lubi taka muze, zapraszam do wymiany zdan.
1.uwazam że lubię taka muzykę, choć bardziej niż za "metala" uważam się za człowieka

2. wymiana zdań zaczynająca się od pytania "co wg Ciebie kopie w dupę" zapowiada się lekko infantylnie, pamiętam takie rozmowy...następowała wymiana kapel i licytowanie się która z nich jest bardziej mroczna. jakos mało zabawne i bezproduktywne.
3. dla mnie bardziej od tego co "kopie w dupę" wazne jest to, co muzykia ze sobą niesie, ważne jest żeby zawierała dusze i fantazję kompozytora... kapel BM jest jak trawy na polu golfowym, jednak co z tego skoro stylistycznie jedna podobna jeast do drugiej jak przytoczona właśnie trawa?
You know you got it when you're having fun,
And the rock n rolls shaking you under the sun,
You scream and you shout this is what it's all about,
It's the only way.
It's the only way.
- Ania Radziszewska
- Członek FFC
Uwazam ze trzeba byc tolerancyjnym i nie mozna mowic ze ten i ten zespol graja zle poniewaz slucha sie innej Muzyki....
LP jest nazywany Nu-Metalem, i jest w brzmieniach troche inny niz np Iron Maiden czy Nightwish poniewaz kazdy t zespol robi troche inna muzyke. Czesto nie powinno sie szufladkowac. Nightwish to np. metal symfoniczny, a LP to raczej nowoczesniejsze brzmnienia..... Przeciez jezeli wszystko by bylo takie samo to by bylo nudno, i sa osoby ktore lubia taka muzyke, a sa osoby ktore lubia inna. Uwazam ze powinno sie byc otwartym na muzke, i probowac ja najpierw zrozumiec, a pozniej oceniac....
LP jest nazywany Nu-Metalem, i jest w brzmieniach troche inny niz np Iron Maiden czy Nightwish poniewaz kazdy t zespol robi troche inna muzyke. Czesto nie powinno sie szufladkowac. Nightwish to np. metal symfoniczny, a LP to raczej nowoczesniejsze brzmnienia..... Przeciez jezeli wszystko by bylo takie samo to by bylo nudno, i sa osoby ktore lubia taka muzyke, a sa osoby ktore lubia inna. Uwazam ze powinno sie byc otwartym na muzke, i probowac ja najpierw zrozumiec, a pozniej oceniac....
nie igraj z ogniem bo sploniesz...
nie wlaz w moje zycie gdy nie zaprosze bo zatracisz sie w swojim...
nie mow o mnie bo zapomna mowic o tobie...
...bad bad girl.... (z takim niewinnym spojzeniem dziecka
)
nie wlaz w moje zycie gdy nie zaprosze bo zatracisz sie w swojim...
nie mow o mnie bo zapomna mowic o tobie...
...bad bad girl.... (z takim niewinnym spojzeniem dziecka

- Cień Anioła
- Członek FFC
- Vampirzyca
Kochany Cieniupisze:Heh a ja gdzieś ostatnio czytałam, że ludzie Nightwish'a określają jako gotyk, a oni zaś ,że nie wiedzą co dokładnie jest uważne za taką muzke i sami mówią, że grają metal symfoniczny jak już wspominała Ania R.
Cieniu czytałem gdzieś w necie (http://www.allmusic.com),że Moonspell to też metal symfoniczny-jaka bzdura

Moonspell to kapela stricte gotycka,czasem podchodząca już pod Black Metal.

Za nasze miasto i za te barwy, oddamy całe życie swe.
Zwyciężaj dla nas, my zwyciężamy.
Legio Warszawa kocham Cię.
Zwyciężaj dla nas, my zwyciężamy.
Legio Warszawa kocham Cię.
ciacho pisze:Ja bym powiedział,że Nightwish to gotyk.
A ja bym powiedział, że ciacho jest Murzynem

a to ma jakies znaczenie? czy Nightwish to gotyk, symfoniczny metal czy reagge? a może ktoś to uważa za progressive hiphop? -kogo to obchodzi? bo wg mnie akurat to jaka metkę im sie przylepi czy do jakiej szufladki sie wsadzi jest NAJMNIEJ ważne

It's the only way.
It's the only way.
1. Jednyne okreslenie pasujace do BM to "kopie dupe". To okreslenie zawiera w sobie okreslenie jesoos'a "wazne jest to, co muzykia ze sobą niesie", poprostu jest to krocej powiedziene!
A co sadzicie o roznych ideologiach podczepianych pod BM..?
2. Prawda jest ze klasyfikowanie kapel jest bez sensu jesli nie ma sie o tym bladego pojecia! Nightwisha na gotyckiej imprezie raczej nie uslyszymy!! Moonspell tez 100% gotykiem nie nazwiemy, ma co prawda w sobie elementy tego rodzaju muzyki, ale nie oznacza ze odrazu nia jest.
3. Myslalem ze porozmawiamy o BM
2. Prawda jest ze klasyfikowanie kapel jest bez sensu jesli nie ma sie o tym bladego pojecia! Nightwisha na gotyckiej imprezie raczej nie uslyszymy!! Moonspell tez 100% gotykiem nie nazwiemy, ma co prawda w sobie elementy tego rodzaju muzyki, ale nie oznacza ze odrazu nia jest.
3. Myslalem ze porozmawiamy o BM

czcij szatana az sie posrasz :]
Gwiezdny pisze:1. Jednyne okreslenie pasujace do BM to "kopie dupe". To okreslenie zawiera w sobie okreslenie jesoos'a "wazne jest to, co muzykia ze sobą niesie", poprostu jest to krocej powiedziene!
A ja pójdę w zaparte i powiem, że BM wcale nie musi "kopać w dupę"! -to co kocham w tej muzyce i to co odnajduje w niej dla siebie to to, że dociera do najgłębszych i najciemniejszych zakamarków mojej duszy (ale to zabrzmialo

O co mi chodzi? chodzi mi o klimat zawarty np na Grand Declaration of War (Mayhem) na ostatnich dwóch albumach Emperor czy o takiej perle BM jak Aghast -tam nie znajdziesz nie tylko łomotu, ale nie znajdziesz w ogóle gitar czy wokali jako takich...nastrój zbudowany jest odgłosami <cholera wie skąd> zmontowanymi w taki sposób, że boisz się wyjść po zmierzchu do lasu. Albo popatrz np na Venus in Fear (CoF) to samo

a co tu sadzić? albo się komus podoba albo nie

muzyka broni sie sama
It's the only way.
It's the only way.
- mloda.jg
- Członek FFC
- Kontaktowanie:
Vampik pisze: a mnie w sumie nie bardzo obchodzi, czy Zespół, którego słucham to black power metal, fantasy metal, metal symfoniczny, rock progresywny etc. nie łapie się w tych kilkudziesięciu (jak nie więcej) odmianach i dla mnie te wszystkie nazwy są zbędne.
popieram

słucham to co mi siepodoba

"... Kochaj całym sercem wszystkich ludzi,
bo lepiej mieć w sercu ranę,
niż kamień zamiast serca..."
bo lepiej mieć w sercu ranę,
niż kamień zamiast serca..."
hm, wiesz... BM jest z zalozenia muzyka dla Szatana. Moze byc to i pseudosatanizmem, ale zalozenie jest jakie jest
Przywoluje tu pierwsza kapele BM (uwarzana przez wielu zreszta za jedyna jaka kiedykolwiek powstala, reszta niby ma byc tylko marna podrobka) Venom.
Zwroc chociaz uwage na make-up'y muzykow... Sa to przecierz maski wojenne - ku wojnie z Bogiem.
Co do lasow i odglosow to podoba ci sie tworczosc Varga (Burzum) z czasow wieziennych...??
Polecam ci naprawde ciekawy BM w wykonaniu naszych wschodnich sasiadow - Nokturnal Mortum i Dub Buk (ich probki mp3 mozna sciagnac z mp3.wp.pl) i cos co 100% BM nie jest, ale "kopie dupe"
Butterfly Temple.
Co do najroznieszych swiatopogladow w BM chodzilo mi o chrzescijanstwo (o zgrozo! sprzeczne z ideologia BM), poganstwo czy narodowy-socjalizm.

Zwroc chociaz uwage na make-up'y muzykow... Sa to przecierz maski wojenne - ku wojnie z Bogiem.
Co do lasow i odglosow to podoba ci sie tworczosc Varga (Burzum) z czasow wieziennych...??
Polecam ci naprawde ciekawy BM w wykonaniu naszych wschodnich sasiadow - Nokturnal Mortum i Dub Buk (ich probki mp3 mozna sciagnac z mp3.wp.pl) i cos co 100% BM nie jest, ale "kopie dupe"

Co do najroznieszych swiatopogladow w BM chodzilo mi o chrzescijanstwo (o zgrozo! sprzeczne z ideologia BM), poganstwo czy narodowy-socjalizm.
czcij szatana az sie posrasz :]